Besplatni časovi matematike za osnovce i srednjoškolce

“Daj čoveku ribu i nahranićeš ga za jedan dan, nauči ga da peca i nahranićes ga za ceo život.” – stara kineska poslovica

To my international friends – this post will be in Serbian, as it is mostly oriented to Serbian youth society.

Kada se moj brat razboleo, tražio sam način na njegovu dokumentaciju prevedem na italijanski, kako bismo konsultovali tamošnje lekare i dogovorili njegovo lečenje. Tada sam upoznao Olgicu Andrić i njenu ideju koja je okupila Prevodilačko srce, sjajnu grupu ljudi koja besplatno prevodi medicinsku dokumentaciju.

Jedna od stvari na koju sam posebno ponosan u Devani jeste odvajanje dela profita za vraćanje društvu, ali i Devana biblioteka o kojoj sam već pisao.

Razmišljajući o svom doprinosu menjanu sveta, i tome kako bih ja mogao da usmerim 10% svojih prihoda (po ugledu na Devanu i svoje kolege), zaključio sam da su znanje i prave ljudske vrednosti jedino što niko ne može da vam oduzme i što dugoročno pravi promenu u životu.

Ogromnu zaslugu za moju ljubav prema matematici i vrednosti koje nosim ima Miloš Prodanović iz Pranjana, koji je meni (i mnogoj deci) držao besplatne časove kada sam bio mali.

Inspirisan pričama koje sam naveo, rešio sam da pokrenem besplatne časove matematike za osnovce i srednjoškolce.

Mathematics

Zašto baš matematika?

Kao mlađi sam držao privatne časove iz raznih oblasti, francuski, matematiku, fiziku, latinski. Međutim, matematika je oblast u kojoj sam oduvek bio najslobodniji (i najstručniji).

Da li su časovi zaista besplatni?

Da, časovi će biti potpuno besplatni. Na stolu će stajati kutija za dobrovoljne priloge u koju će svako moći da ubaci novac (ukoliko može i želi). Đaci će takođe sami moći da se dogovore kome bi voleli da se taj novac donira.

Zašto su časovi besplatni i zašto kutija sa prilozima?

Znanje se isplati – ukoliko učiš, bićeš u prilici da pomogneš i sebi i drugima. 

To bi bila ključna poruka koju želim da prenesem. Pitajući decu kome bi voleli da doniraju novac, podstičem da razmišljaju o drugima i da posmatraju kome bi mogli da pomognu.

Kada i kako će se držati časovi?

Časovi će se držati četvrtkom od 18 do 22h, u grupama do 6 učenika. Grupa ne mora biti istih godina, princip je da se rade zadaci, a ja sam tu da pomognem i objasnim na tabli šta god zatreba. Nema ograničenja časova na 90 minuta, već je svako slobodan da se prilagodi koliko mu odgovara da vežba u okviru ova 4 sata.

Koji su uslovi za pohađanje časova?

Ovi časovi nisu izvor moje zarade, a kako bi ostali besplatni, moje vreme mora biti maksimalno organizovano i posvećeno i drugim ljudima i stvarima. Iz tog razloga, ne postoji više termina, kao ni fleksibilnost u terminima i nažalost će broj đaka morati da bude ograničen na šest osoba.

Idealno bi bilo da ovaj moj potez inspiriše i druge da dele svoje znanje i da odvoje vreme za druge, te ograničenje broja osoba i termini neće predstavljati problem.

Kako se prijaviti za časove?

Pošaljite mejl na [email protected]

Mir Božiji, Hristos se rodi! Srećan Božić svima koji danas proslavljaju!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: